دمبل (که لاتین آن Dumbbell) شکلی از وزنه می باشد که در رشته بدنسازی از آن برای تمرین عضلات و حتی نمایش میزان قدرت و رکوردزنی های مختلف در بین بدنسازان رشته وزنه برداری استفاده میشود.
دمبل ها انواع مختلفی دارد که برخی از آن ها قابل تنظیماند، به نوعی که میتوان وزن آن را کم یا زیاد کرد، و بعضی دیگر ثابت می باشند.
دمبل را میتوان به صورت تکی یا جفت در وزن های مختلف تهیه و استفاده کرد.
در واقع این وسیله ورزشی، ابزاری با کارآیی بسیار بالا در ورزش و تناسب اندام بشمار می آید.
دمبل به غیر از آنکه در مقایسه با دیگر تجهیزات بدنسازی قیمت مناسبی دارد، دارای حجم کمی بوده و علاوه بر باشگاه های بدنسازی وسیله ورزشی مناسبی برای استفاده در خانه می باشد.
بسیاری از شما که در حال خواندن این نوشته هستید بسیار کم از این وسیله ورزشی استفاده می نمایید؛ دلیل این استفاده کم از دمبل، نبود آگاهی کافی از چگونگی استفاده از این ابزار و تهیه آن می باشد.
چگونگی انتخاب دمبل برای تمرینات ورزشی:
عموما دمبل ها طبق وزن طبقه بندی می شود.
وزن دمبل معمولا از 500 گرم تا بیش از 50 یا حتی 60کیلوگرم که بسیار کم میتوان آن ها در باشگاه ها یا فروشگاه ها تجهیزات ورزشی پیدا کرد، می باشد.
بر اساس شرایط جسمی و میزان توان بدنی خودتان می توانید وزن مورد نظر را انتخاب کنید.
چنانچه می خواهید به تازگی تمرینات بدنسازی را شروع نمایید، پیشنهاد می کنیم برای شروع وزن کم را انتخاب نمائید.
مثلا: با دمبل یک تا سه کیلوگرم
نوعی از دمبل ها خاصیت تغییر وزن دارد که به آن ها دمبل متغییر می گویند، بدین صورت که شما فقط کافیست با توجه به نوع تمرین خود، به آن وزنه اضافه یا از آن کم کنید.
نوعی دیگر نیز قابلیت تغییر وزن ندارد و به اصطلاح ثابت هستند.
در صورتی که مبتدی هستید، سعی کنید در ابتدا شرایط بدنی خود را بسنجید، یعنی ابتدا با یک مربی حرفه ای مشورت کنید و در مورد انتخاب وزن دمبل از آن کمک بگیرید؛ چرا که انتخاب خودسرانه دمبل ممکن است موجب گرفتگی عضلات شما گردد.
با استفاده از دمبل تقریبا می توان تمامی عضلات بدن را نرمش و ورزش داد؛ از جمله این عضلات:می توان به جلو بازو، سرشانه، پشت بازو، شانه، سینه، مچ، و پاها اشاره کرد.
تاریخچه این وسیله ورزشی: به یونانیان باستان بر میگردد، از گذشته از دمبل برای وزنه برداری استفاده میکردند.
در واقع در گذشته، نوع خاصی از دمبل به شکل چماق یا گرز، از 1000 سال پیش توسط هندیان استفاده می شد، که به آن «گرز هندی» میگفتند.
با وجود شهرت آن به گرز هندی، این وزنه در اصل همان میل زورخانه ای است که همه ی ما نقشی از آن را در ذهن خود داریم و استفاده از آن در میان کشتی گیران ایرانی رواج داشته است، و از همان زمان های دور به نقاط دیگر از جمله به مصر و هند راه یافته است.